Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Auto rentimine pikemaks ajaks: 5 nõuannet

Inimesed on aina mobiilsemad ning on järjest lõdvemalt seotud ühe kindla geograafilise asukohaga, mistõttu paljud ei soovi, et neil oleks pikaajalisi kohustusi nagu kodulaen või autoliising, mis neid võimaluste tekkimisel ankruna paigal hoiaks.

Oma kodu asemel seatakse end sisse sobilikul rendipinnal ja isikliku sõiduauto asemel on alternatiiviks pikaajaline autorent. Pikaajaline autorent on märkimisväärselt soodsam, kui on klassikaline läbi lennujaama esinduste toimiv, turistile või ärireisijale mõeldud lühiajaline autorent.
Näiteks pealinna õppima, tööle või elama tulles, tasub kaaluda pikemaks perioodiks sõiduki rentimist, et tagada endale ühistranspordist sõltumatu liikumisvabadus. Pikaajaline autorent Tallinnas on eriti populaarne siia tööle tulnud välismaalaste hulgas, ent on aina levinum ka Eesti inimeste seas, keda elu on mõneks ajaks pealinna toonud.

Täpne rendiperiood

Mida täpsemalt autovajaduse perioodi prognoosida, seda täpsemalt saab planeerida kulusid.
Pole mõtet masinat lihtsalt igaks juhuks rendile võtta, kui järgmise poole aasta sees ootab ees mõni tööots või reis, mil autot ei kasutata. Pigem jagada rendiperiood lühemateks osadeks ja pikendada seda vajaliku perioodi võrra, sest üldjuhul kaasneb pikaajalise rendilepingu ennetähtaegse lõpetamisega leppetrahv või siis ei tagastata kliendile lepingu sõlmimisel makstud tagatisraha.
Jagades rendiperioodi lühemateks tsükliteks, saab üht ja sama ettemaksuna tasutud tagatisraha kasutada uue rendiperioodi lepingu sõlmimisel.

Tunne oma vajadusi

Endale tuleks valida sobiva suurusega sõiduk. Oma igapäevaste vajaduste täitmiseks sobivast sõiduvahendist suurema auto rentimine tähendab tarbetut väljaminekut. Tuleb olla oma tegelike vajaduste suhtes aus.
Liiga suur või ülemäära võimas sõiduvahend tähendab lisakulu, millest on targem loobuda. Näiteks kui renditud sõidukiga midagi juhtub või see varastatakse, siis on auto taastamise või asendamise omavastutuse suurus otseselt seotud renditava auto väärtusega.

Kui palju sõidad

Enamasti on pikaajalise autorendi puhul kindlaks määratud lubatud igakuine läbisõidetavate kilomeetrite arv. Selle ületamisel lisandub rendisummale täiendav kilomeetritasu iga piirmäära ületava kilomeetri eest. Seetõttu võiks valida veidi oma keskmist läbisõitu ületava paketi, et vältida lisatasu maksmise tekkimise võimalust.
Samuti peaks rendilepingu sõlmimisel ette teadma, kas sõidukit kasutatakse ainult Eestis või minnakse sellega aeg-ajalt ka mõnda teise Euroopa riiki.
Rendilepingu järgi on ainult Eestis kasutatava auto rent üldjuhul soodsam. Seda arvestusega, et auto asendamise või õnnetusjuhtumi korral on riigisiseselt ja lähedal asuva autoga tegelemise kulud madalamad.
Riigisisese kasutusõigusega autoga teiste riikide külastamine võib lõppeda leppetrahvi või rendilepingu ennetähtaegse lõpetamisega ning tagatisraha sellisel juhul üldiselt ei tagastata.

Ole tähelepanelik

Rendileping tuleb enne allkirjastamist põhjalikult läbi lugeda.
Samuti tuleks suruda maha valehäbi näida rumal ja küsida autorendifirmalt üle kõik kohad, mis lepingut lugedes segaseks jäid või tundusid mitmeti tõlgendatavad. Lepingutingimuste üle täpsustamine ja endale selgeks tegemine loob meelerahu ning toob teadmise, milline on minu kui rentniku vastutus renditava sõiduki eest.

Kindlusta end ootamatuste eest

Alati tuleb rendifirmalt küsida võimaluse järele end ootamatuste ja õnnetuste eest paremini kaitsta.
Paljud pikaajalise autorendi firmad pakuvad võimalust väikese lisatasu eest sõlmida väiksema või ilma omavastutuseta kindlustuslepinguid. Mõistlik oleks seda pakkumist kasutada, sest nagu rahvatarkus ütleb: parem karta, kui kahetseda.
Kõike ette näha pole võimalik ja laiema kaitsega kindlustusleping toob meelerahu suhteliselt väikese lisakulu eest. Näiteks välisriikidesse reisides on otstarbekas sõlmida lisaks mõne kindlustusfirmaga eraldi reisikindlustuse leping, mis katab kõik reisil juhtuda võivad viperused, sest autorendi kindlustus üldjuhul reisil toimuvatele vahejuhtumitele ei laiene.