Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Eesti kardisport – 60: nädalavahetusel tulekul otseülekanne võistlusest

Laupäeval ja pühapäeval toimuvaid kardispordi Eesti meistrivõistluste ja Prokardi karikavõistluste etappe ning kardispordi 60 aasta juubeli sündmusi on võimalik jälgida nii kohapeal kui otseülekandes.

Laupäeval on algab võistlus Põltsamaal Kuningamäe rajal kell 10.20 ja otseülekanne EAL Youtube´i kanalis kell 10.15. Ajaloolised kardid lähevad rajale kell 17.20, kuid tehnikaga on võimalik tutvuda kella 16.00-st alates.

Pühapäeval algavad sõidud kell 10.10 ja otseülekanne algab kell 10.05. Laupäeval võistlevad peamiselt Rotaxi-klassid, pühapäeval CIK-FIA klassid.

Lisaks Eesti kardispordile üldiselt , saab ka Kuningamäe kardirada 60 aastat vanaks.

Kuningamäe kardiraja sünnilugu

7. jaanuaril 1962. aastal Tallinnas Komsomoli nimelisel staadionil toimunud esimesel kardivõistlusel Eestis nähtu avaldas muljet paljudele pealtvaatajatele. Nende hulgas olid ka Põltsamaa Autotranspordibaasi nr. 5 ja Põltsamaa remonditehase Progress autospordihuvilised Hans Kulp, Arno Lepik, Kalju Mölder, Vello Mäeots, Villem Kutsar jt. Tehnikahuvilised Põltsamaalt hakkasid otsima võimalusi kartautode ehitamiseks. Kevadeks valmis autobaasis neli ja tehases Progress üks kartauto.

Kartautod olid valmis, kuid tekkis küsimus, kus nendega sõita. Otsustati, et oleks vaja rajada koht, kus saaks kartidel sõita ja võistelda. Autobaasi auto-motosektsiooni liikmed alustasid ühiskondliku töö korras Põltsamaal Kuningamäel kardiraja ehitamist.

Pühapäeval, 17. juunil oli käes pidulik hetk, mil kardid said võimaluse söösta rajale. Kohalikele entusiastidele oli sõitnud konkurentsi pakkuma kardisõitjad Tallinnast.

Võisteldi kahes võistlusklassis, kus mõlemas toimus kolm võistlussõitu. 125-kuubikulistel kartidel võitis kõik kolm sõitu Väino Allipere Tallinnast, saades kolme sõidu keskmiseks kiiruseks 45,108 km/h. Teine ja kolmas koht kuulus peoperemeestele Hans Kulpile ja Villem Kutsarile. 175-stel kartidel võidutses Kalju Mölder Põltsamaalt kolme sõidu keskmise kiirusega 44,787 km/h. Teine oli võimsamate kartide klassis Kalju Hint Tallinnast ja kolmas kohalik autosportlane Einar Jaansoo.

Kardirajaga jäid rahule nii võistlejad kui ka võistluse korraldajad.

Sama aasta 28. oktoobril korraldati Põltsamaa kardirajal teine võidukihutamine sel aastal, kus lisaks kohalikele autosportlastele oli külalisvõistlejaid Tallinnast ja teistest meie vabariigi linnadest.

Viimane võistlus Kuningamäe esimesel rajal peeti 1967. aastal. Tänapäeval kasutusel oleva raja ettevalmistööd algasid 1986, asfaltkatte sai see 1991. aastal.

Ajalootekst: Aare Arula

Start Kuningamäe kardirajal 1964. aastal. Foto: Saduküla Kardiklubi arhiiv

The post Eesti kardisport – 60: nädalavahetusel tulekul otseülekanne võistlusest appeared first on Eesti Autospordi Liit.

_____________________________

Allikas: Eesti Autospordi Liit – www.autosport.ee