Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Hakkame autot ostma – tuttuus või kasutatud?

Uue auto ostmine tundub ainuõige valikuna aga enne kui tõttad rahakotti avama, peatu ja mõtle. Ehk oleks mõistlikum hoopis kasutatud auto?

Heida pilk eelarvele

Kasutatud auto suurimaks plussiks on muidugi selle madalam hind. Kui eelarve on piiratud, võib kasutatud autode valik olla oluliselt laiem. Samas, autolaen aitab jagada ostusumma pikema aja peale ning selliselt ei pruugi ka uue auto ostmine üle jõu käia. Tihtipeale on uue auto soetamisel ka rohkem rahastusvõimalusi
Samas, järelmaks võib olla võimalus ka siis, kui soetad kasutatud auto. Jah, saaksid oma eelarve eest soetada ehk tuttuue keskklassi auto, ent äkki saaksid sama raha eest paremate lisadega või kõrgema klassi auto, mis on vaid paar aastat vanem aga mis sobib su tegelike vajadustega paremini?
Paljude jaoks on kasutatud autoga ka vähem stressi. Riivasid aiaposti ning autol on väike mõlk või kriim? No mis sellest. Juhtub! Uue auto puhul on ka väiksemast kriimust tihtipeale palju rohkem kahju.

Ajalooga auto

Kui tegu on tuttuue masinaga, ei pea sa muretsema sõiduki seisukorra pärast või et sellel on mõned varjatud vead. Võid autot kontrollida pealiskaudsemalt ja pole mingit vajadust seda mehhaaniku juurde kontrolli viia. Selleks et kasutatud auto ostuga mitte vastu pükse saada, pead sa auto valimisele pisut rohkem tähelepanu pöörama. Mehaaniku poolt tehtav kontroll, et vaadata üle ka peidetud nurgad ja leida kõik varjatud vead, muudab ostuprotsessi pikemaks, ent aitab sul ka remondikulude arvelt oluliselt säästa.

Muidugi ei tähenda kasutatud auto ostmine, et tuleb seda ilmtingimata kohe remontima asuda, ent uhiuus auto on kõigest hoolimata vastupidavam ning kui ka midagi läheb katki, siis üksjagu asju võib mahtuda garantii alla.

Rohkem valikuid mõlemal juhul

Uut autot valides saad sa soetada täpselt sellise sõiduki nagu sa tahad. Saad valida sobivad lisad ja funktsioonid, sõiduki värvi ja meeldivad veljed. Kasutatud auto ostmisel ei saa olla sedavõrd valiv. Sul pole võimalik muidu meeldivat sõidukit tellida teise värvi või teisest materjalist sisustusega. Ja samas on rohkem vabadust – kasutatud autode turul liigub ka sõidukeid, mille tootmine on ammu lõpetatud ja mida sa ei leia enam ühestki salongist.

Uue auto saab aga osta vaid otse automüüja käest. See vähendab su valikuvõimalusi ning mis salata, kitsendab ka hinnaskaalat. Võimalik, et mõnel margil on vaid üks-kaks edasimüüjat ning sa pead nende juurde ise kohale sõitma. Mingi osa uue auto hinnast läheb ka nii või naa puhtalt autosalongi ülalpidamisele. Samas on aga uutel mudelitel kõige värskem tehnoloogia, funktsioonid, lisad ja turvasüsteemid. Kui need on sinu jaoks äärmiselt olulised, ongi ehk parem valik uus auto.

Kas loeb ka see, kui kaua sa kavatsed autot enda käes hoida? Pea meeles, et tihtipeale langeb auto väärtus kõige rohkem just paari esimese aasta jooksul. See tähendab, et ka vaid mõne aasta vanust autot edasi müües, kui sa olid esimene omanik, võib sobilik hind olla üksjagu madalam. Kui sa soetad aga kasutatud auto, hoiad seda korralikult ja hooldad regulaarselt, siis seda mõne aasta pärast edasi müües on lootus, et müügihind on ostuhinnale palju lähemal.

Teatud mudelid ja brändid kaotavad oma väärtust kiiremini. Kui oled soovitud mudeli välja valinud, võrdle mis hinnaga saaksid selle kasutatuna ja mis hinnaga uuena ostes.

Ühele üks, teisele teine

Kasutatud auto on paljude jaoks negatiivse kõlaga, kuigi reaalselt võib kasutatud auto olla täiesti suurepärases seisukorras, õigete funktsioonidega ja üldiselt jaoks fantastiline valik. Kasutatud auto ostmata jätmine lihtsalt seetõttu, et sa ei ole esimene omanik, on üks halvemaid otsuseid, mida sa saad teha.
Selge on see, et mõlemal variandil on oma plussid ja miinused. Selle asemel, et jääda vana mustri juurde, vaata ringi ja võid uue sõiduki leida sealt, kust ei osanud seda oodatagi.