Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Noorteklassi GT-15 EM-i kolmikvõit ja MM-sarjast kaks etapivõitu

Noorteklassi GT-15 EM-i kolmikvõit ja MM-sarjast kaks etapivõitu

Soomes Raumas ja Itaalias Borettos toimusid selle aasta esimesed tiitlivõistlused ringrajapaatidele.

Rauma tervitas Euroopa parimaid noori piloote reedesel päeval päikesepaiste ja kerge tuulega. Noorteklassi GT-15 Euroopa meistrit oli tulnud kohale selgitama 22 sportlast. Eestist oli kohale sõitnud osalema rekordilised seitse sportlast. Laupäevases ajasõidus tegid suurima üllatuse Hendrik Arula ja Joonas Tristen Lootus, tulles vastavalt teiseks ja kolmandaks. Ajasõidu võit kuulus Nida Kilinskaitele Leedust.

Esimeseks stardiks oli tuul tõusnud ja rajaolud muutunud keerulisemaks. Kui fooris punane tuli kustus siis parima stardi sai Joonas Lember aga esimeses pöördepoist alates asus sõitu juhtima temast eespool olnud stardikohalt Lootus. Lemberil omakorda kannul Kilinskaite ja Arula. Kõik kuus ringi kihutati Lootuse juhtimisel, kuid peale ruudulipu langemist selgus, et Lootus oli teinud valestardi ja tal võeti tulemustest üks ring maha. Sõiduvõit kuulus Lemberile, teine oli Kilinskaite ja kolmas Arula.

Teiseks stardiks olid tekkinud Lemberil probleemid mootoriga, mis ei tahtnud igal korral käivituda. Kui stardini oli jäänud 2 minutit ja pidi hakkam mootorit soendama siis Lemberi mootori keeldus käima minemast. Mootor saadi tööle aga sama juhtus ka punaste tulede kustudes ning Lember startis rajale teistest 4 sekundit hiljem. Sõitu oli juhtima läinud Läti piloot Eliza Lakovica, teisel kohal Kilinskaite ja kolmandal Arula. Samas järjestuses ka sõit lõpetati. Lember suutis tõusta 11. kohalt viiendaks. Esimese võistluspäeva lõpuks juhtis võistlust Kilinskaite, teine oli Lakovica ja kolmandat kohta hoidis Lember.

Pühapäeva hommikuks oli aga tuul tõusnud väikeseks tormiks ning starte hakati kahe tunni kaupa edasi lükkama. Kell kaks toimunud pilootide koosolekul otsustas organisaator lugeda võistluse lõppenuks ja anda EM-tiitel välja laupäeval toimunud kahe sõidu põhjal. Edasi järgnes viis tundi kestnud tehniline kontroll mis muutis võistluse tulemusi päris palju. Kilinskaite ja Lakovica diskvalifitseeriti mootori reeglitele mittevastavuse tõttu, punktid arvestati ümber ja uueks Euroopa meistriks tõusis terve võistluse head sõitu teinud noor Tartlane Hendrik Arula. Hõbemedal kuulus Joonas Lemberile ja pronksile tuli noor Viljandi veemotokas Paul Richard Laur. Kevin Sillaots lõpetas oma tiitlivõistluste debüüdi 11. kohal, Lootus oli 13. kohal, Tristan Koit 15. kohal, Erik Suuk 18. kohal.

 

Itaalias Borettos sõideti samal ajal klasside F-125 ja F-500 MM-sarja I etapp. Eesti sportlasi oli võistlema läinud kolm – klassis F-125 Sanna Aaslav-Kaasik ja Marek Peeba ning klassis F-500 Erko Aabrams.

F-125 klassis käis ajasõidus kõva rebimine Aaslav-Kaasiku ja Peeba vahel. Lõpuks jäi Aaslav-Kaasik peale ja tuli 13 osaleja seas ajasõidu võitjaks. Peebale ajasõidust teine koht.

Esimene sõit meie pilootidele hea ei olnud – Peeba katkestas ja Aaslav-Kaasikule määrati disklahv sõidureeglite rikkumise eest. Teises sõidus läks juba paremini – sõiduvõit kuulus Aaslav-Kaasikule ja Peeba oli neljas. Viimases kolmandas sõidus ei olnud Aaslav-Kaasikule vastast ja sõiduvõit koos etapivõiduga kuulus noorele Eesti piloodile. Teine koht läks Bulgaariasse Viktor Lubenovile ja kolmas oli Poola vanameister Henryk Synoracki. Peeba lõpetas kolmandana ja kokkuvõttes etapilt talle kuues koht.

F-500 klassi MM-sarja esimesele etapile oli kohale tulnud 10 pilooti. Meie ootused ja lootused olid pandud Tallinna sportlasele Erko Aabramsile.

Ajasõidus oli Aabrams neljas. Ajasõidu võit kuulus Itaallasele Giuseppe Rossile. Esimeses stardis aga sai Erko neljandalt kohalt nii hea lähte, et asus sõitu kohe algusest juhtima. Kohe tema kannul oli mitmekordne maailmameister Marian Jung. Esimese sõidu Aabrams võitis, teine oli Jung ja kolmas Rossi. Teises sõidus suutis saada hea stardi Rossi ja võitis ära ka sõidu, Aabrams oli teine, Havas kolmas ja Jung oli sunnitud katkestama. Kolmas start pidi otsustama etapivõitja Rossi ja Aabramsi vahel. Rossi sai jälle hea stardi ja juhtis kuni viimase ringini, kui tekkis mingi tehniline probleem ja ta lõpetas alles viiendana. Aabramsile sõidust võit ja kokkuvõttes kindlustas ta endale oma karjääri esimese klassi F-500 etapivõidu. Teiseks tuli Rossi ja kolmas oli Jung.

_____________________________
Allikas: Eesti Veemoto Liit – www.veemoto.ee

Generated by Feedzy