Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Olerex Eesti kardispordi meistrivõistlused jätkuvad Põltsamaal

Tuleval nädalavahetusel sõidetakse Eesti meistrisarja punktidele Põltsamaal Kuningamäe kardirajal. 43. Väino Allipere mälestusvõistlus on tänavuse hooaja kolmas etapp, pärast laupäevast võistlust jääb sõita veel kolm etappi.

Põltsamaa külje all asuv Kuningamäe kardirada on tuntud oma tehnilise iseloomu poolest. Kui raja esimene kolmandiku pikki sirgeid ühendavad küllaltki suure raadiusega painded, siis ülejäänud rajal sirged praktiliselt puuduvad.

“Põltsamaa võistlus tuleb kindlasti üks raskemaid sel hooajal, kuna tegemist on väga tehnilise rajaga, kus 6-käigulisel kardil tuleb roolimisel loota vaid vasaku käe jõule – paremaga vahetatakse ju käike. Kuumus ja raja pidamine muudavad 30-ringilise finaali sõitjate jaoks tõsiseks katsumuseks,” selgitab võistlusel valitsevaid olusid kiireima klassi KZ2-klassi üks favoriitidest Georg Kõss (TGT Racing), kelle eesmärgiks Põltsamaa etapil on ei midagi vähemat kui võit.

Lisaks Kõssile loodavad nii mõnedki teised KZ2-klassi sõitjad anda Põltsamaa etapiga tänavusele hooajale uue suuna. Senised võistlused Raplas ja Tabasalus on kulgenud klassi debütandi Markus Kajaku (AIX Racing Team) vääramatu juhtimise all. Peaaegu täiseduga meistrisarja juhtival Kajakul on selja taga esinemine Euroopa meistrivõistluste etapil Saksamaal ning pole mingit põhjust teda mitte pidada kolmanda etapi peafavoriidiks.

Sellegipoolest ei maksa alahinnata viimaste aegade tugevaima konkurentsiga klassi teisi võistlejaid. Kindlasti ütlevad Kuningamäel oma sõna sekka esimestel etappidel ebaõnne käes vaevelnud mitmekordne Eesti meister Sten Dorian Piirimägi, tänavu kahel korral poodiumikoha võtnud Siim Leedmaa (mõlemad AIX Racing Team), kogenud Antti Rammo (TARK Racing), Karl-Markus Sei ning paljud teisedki.

Sarnaselt Tabasalu etapiga sõidab kiires OK-klassis jällegi kaasa klassi valitsev Eesti meister Kajak. Ühel võistlusel kahes klassis võistlemine pole küll midagi üleliia ebatavalist, küll aga edukuse määr, millega Kajak seda seni suutnud on – tema KZ2-klassi etapivõit Tabasalus oli mäekõrgune. Sellest hoolimata ei kingi konkurendid talle Põltsamaal niisama lihtsalt midagi. Robin Särg (Gear Racing) võinuks etapivõidu võtta juba Tabasalus, kui poleks olnud kahetsusväärset kokkupõrget Kajakuga. Alati kiire punktitabeli liider Joosep Plankeni (TARK Racing) jaoks tähendaks aga võit Kuningamäelt juba suurt sammu edasi ihaldatud tiitli suunas.

Klassis OK-Junior juhib punktiarvestust Mia-Mariette Pankratov (AIX Racing Team). Senised mõlemad etapid poodiumil lõpetanud Pankratov pidas Tabasalus võidu nimelt maha tubli kahevõistluse lähima konkurendi Mark Dubnitskiga (DHR Estonia) ning ilmselt näeme midagi sarnast ka tuleval laupäeval. Nende kahe tegemistesse sekkub suure tõenäosusega ka Tabasalus tehniliste probleemide käes vaevelnud, kuid lõpuks imelise sõiduga poodiumile jõudnud Damir Mingazov (AIX Racing Team).

Nii OK kui OK-Junior klassis võistlevad noored on võidusõitjatena väga kogenud, võrdselt kiired ning võitluslikud, mistõttu ei anta kummaski neis klassides konkurendile niisama midagi ära. Võitja ennustamine on seega praktiliselt võimatu.

Kardispordi tippklasside järelkasvu eest hoolitsevad nooremate vanuserühma klassid Mini ja Micro. Mõlemas tuleb rajale enam kui 20 võistlejat – need on sõitjad, kellest juba mõne aasta möödudes saavad tõsised tegijad kiiretes otseveolistes OK-klassides või KZ2-s.

Klassis Mini leidis Tabasalus end mõnevõrra harjumatust olukorrast valitsev Eesti meister Andri Tsikin (DHR Estonia). Juba peaaegu aasta jagu pole ta harjunud olema mujal kui pjedestaali kõrgeimal astmel, Tabasalus hõivas selle koha ühtäkki aga nooruke Aleksander Uusneem (Vihur Team). Konkurents on aga veelgi tihedam ning oma osa soovib kindlasti saada terve plejaad tugevaid võidusõitjaid.

Pisemas klassis Micro on senised kaks etapivõitu läinud Meryl Peldesele (DHR Estonia), kuid ükski võit ei saa olla garanteeritud, kui vastu tuleb astuda enam kui 20 konkurendile.

Põltsamaal tulevad rajale ka meistrisarja mittekuuluva klassi Cadet võistlejad. Siin võistlevad 6-8-aastased alles alustavad lapsed. Ehkki igal võistlusel selgitatakse välja parimad, punktiarvestust siin siiski ei peeta.

Olerex Eesti kardispordi meistrivõistluste kolmas etapp Kuningamäe kardirajal stardib juba sel laupäeval. Võistluse eelsõite ja finaale saab otsepildi vahendusel jälgida keskkonnast kart.television.ee. Delfi TV näitab otsepilti finaalidest.

Taaskord on võistlusi vaatama lubatud pealtvaatajad. Tänu rohketele tribüünidele on Kuningamäe kardirada väga hästi jälgitav. Võistlused on pealtvaatajatele tasuta.

Ajakava laupäeval, 3. juulil 2021 Kuningamäe kardirajal Põltsamaal

10:16 – ajasõidud

11:16 – I eelsõitude algus

13:15 – II eelsõitude algus

14:25 – finaalid 

Autasustamine toimub vahetult pärast igat finaali.

Punktiseis enne III etappi
KZ2
1. Markus Kajak 90
2. Siim Leedmaa 70
3. Karl-Markus Sei 54

OK
1. Joosep Planken 75
2. Robin Särg 55
3. Henrietta Olak 52

OK-JUNIOR
1. Mia-Mariette Pankratov 76
2. Mark Dubnitski 72
3. Damir Mingazov 53

MINI
1. Aleksander Uusneem 75
2. Andri Tšikin 75
3. Theodor Toobal 53

MICRO
1. Meryl Peldes 85
2. Rasmus Teller 63
3. Mattias Ojapõld 59

_____________________________
Allikas: Eesti Autospordi Liit – www.autosport.ee

Generated by Feedzy