Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Reisi autoga – rohkem vabadust, rohkem vaatamisväärsusi!

Auto omamine annab teatud privileege. Üks neist on võimalus autoga reisida, mis jätab sulle üsna palju vabadust oma marsruudi koostamisel, vaatamisväärsuste ja põnevate paikade külastamisel ning kogu logistilise poole korraldamisel. 

Tihti pelgavad inimesed minna pikemale reisile autoga, sest tekib hirm, et kui autoga peaks miskit juhtuma, siis võõras riigis remontimine võib osutuda kas kalliks või lihtsalt suureks sebimiseks, et auto korda saada. See võib tõepoolest rikkuda ka mõnusat reisimeeleolu ja reisigraafikust mahajäämine ei ole kellelegi meeltmööda.
Heidame koos pilgu autoga reisimise maailma ja saame teada, kuidas käituda, et sinu reis autoga jätaks vaid mõnusaid mälestusi.

Valmista oma auto reisiks ette

Tõsi ta on, autodega ikka juhtub üllatusi ja varuosad vajavad vahetamist kõigel, mis liigub ja kulub. Et sa ei peaks reisil olles ootamatu auto lagunemise tõttu oma reisiplaane muutma ja keset tundmatut metsa abi ootama, kui oled läinud avastama huvitavaid matkaradu, siis tasub enne pikemat reisi teha autole täielik tehniline kontroll. Lisaks tasub mõelda, mida tarvilikku vajad autosse, et reisimist mugavamaks muuta. Näiteks on saadaval erinevad autokaubad ja autotarvikud nagu autoveekeetja, et hommikukohvi keeta kasvõi mõnes metsatukas, kuhu eelmisel õhtul jõudsid. Lisaks tasuks kindlasti varustada end autolaadijatega, millega saad nii telefoni kui ka sülearvutit laadida. Reisiks vajalikud soodsad autokaubad leiad Hansapostist.

Eelised autoga reisimiseks

Rännates oma autoga, olgu siis üksi või perega on sul alati võimalus muuta oma marsruuti vastavalt sellele, kui suur on su eelarve ja palju vaba aega sul reisimiseks jagub. Head marsruuti aitab valida mõni kaardirakendus nagu WAZE või Googlemaps. Reisides ühistranspordiga: buss, rong või isegi lennuk – jõuad sa sihtkohta nägemata ja saamata külastada kõike vahvat ja vaatamisväärset, mis jääb sihtkohta jõudmise teele. Autoreis annab aga võimaluse otsustada teekonnal olles, mida soovid näha, kus soovid peatuda ning magada. Heaks nipiks oleks ka autosse kaasa pakkida ergonoomiline seljakott, et kohalikke matkaradu avastama minna. Nii saad puhata roolis või autos istumisest ja vahelduseks hoopis seljakotirändur olla. Õnneks leidub igal pool piisavalt turvalisi paiku, kuhu seniks saab auto parkida, haarata seljakott ja minna maastikku avastama. Hea õnne korral võib leida ka mõne RMK lõkkeplatsi koos matkarajaga.

Sinu auto – sinu graafik

Autoga reisimise eeliseks on see, et sina ise määrad oma reisiplaani. Nii ei pea sa kiirustama ühest punktist teise viivale rongile või hoopiski lennule. Reisides seevastu näiteks reisibussiga, pead alati hoidma kinni sellest graafikust ja reisiplaanist, mille tuuri korraldaja on kokku pannud. See ei jäta suurt vabadust uusi ja huvitavaid kohti omal käel avastada. Autoga reisides on asjad lihtsamad, soovid imetleda kaunist päikeseloojangut kõrgel mäenõlval – palun väga, keegi ei keela. Oma autoga reisides saad ise ka valida, kaua sa ühes või teises kohas aega veeta tahad. Mõni paik võib nii kena olla, et paar päeva võiks lausa kohapeal olla. Reisides bussi või muu ühistranspordivahendiga seda vabadust ei ole.

Autoreis võib olla säästlikum

Reisides autoga on eeliseks ka see, et saad ise valida kohti, kus käid söömas. Nii satud kindlasti palju odavamate söögikohtade peale, kui seda bussiga reisides. Teiseks võimaluseks on valmistada oma söök ise – kõik sõltub sellest, kui suur matkasell oled. Hea gaasipriimus ei võta autos palju ruumi ning pole ka teab mis kallis. Kuid hõrgutavalt sooja supi või hommikukohvi valmistamine sellel on lausa lust.

Reisides autoga ei peagi sa majutusasutustes ööbima, kui selleks otseselt soovi pole. Kui sinu auto on piisavalt suur, saab ehk magamisaseme isegi autosse teha. See sobib küll rohkem üksinda rändamise puhul. Kui rändad seltskonna või perega, siis tasub kaasa haarata ikka telk ja magamiskott.