Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Dramaatilise lõpplahenduse saanud Soome MM-ralli võitsid Sebastien Ogier / Vincent Landais. Draamast ei jäänud puutumata ka Eesti võistluspaarid

Nädalavahetusel sõideti Kesk-Soomes, Jyväskylä ümbruses autoralli MM-hooaja üheksas etapp. Tänavune Soome MM-ralli pakkus palju draamat, millest kahjuks ei jäänud puutumata ka Eesti võistluspaarid.

Ralli üldarvestuses juhtisid Soome MM-rallit kuni eelviimase katse viimase kurvini Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), kelle auto siis kurvis olnud suurt kivi tabas ja mis nad rajaääres olnud puudesse katus ees lennutas. Sama katse esimeses kurvis oli Toyota väljasõidu tõttu kaotanud ka teise võistluspaari Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1).

Hooaja kolmanda võidu võtsid Sebastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1), kes edestasid 40,1 sekundiga MM-edu suurendanud Thierry Neuville´i / Martijn Wydaeghet (Hyundai i20 N Rally1). Poodiumi viimasel astmel lõpetasid hooaja neljanda poodiumikoha võtnud Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +1.14,2 ja neljandad olid Soomes Toyota GR Yaris Rally1 autoga debüüdi teinud ja ka katsevõiduni jõudnud Sami Pajari / Enni Mälkönen +1.54,5, kes olid kodurallil ka parim soome võistluspaar.

Pühapäeva arvestuses sõitsid nelja katsega võrdselt parima aja välja reedel väljasõitude tõttu enda ralli rikkunud Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1) ja Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1). Lõpuks olid tuhandike mängus parimad soomlased. Jaapani / Iirimaa duole rallit lõpetanud PowerStage võit.

Punktitabeli üldarvestuses jätkavad Soome MM-ralli järel liidrina Neuville/Wydaeghet, kelle edu teiseks tõusnud Ogier / Landais ees on 27 punkti ja kolmandaks kukkunud Tänak / Järveoja ees 31 punkti.

Tootjate arvestuses suurendas Hyundai Toyota ees edu 20 punktile.

Gregor Jeetsi / Timo Tanieli ja Ott Tänaku / Martin Järveoja ralli lõppes varakult

Juba testikatse järel pidid eestlastest võistluselt eemale jääma WRC2 klassis startima pidanud Gregor Jeets / Timo Taniel, kelle Toyota GR Yaris Rally2 testikatse viimaselt hüppelt ninale maandus. Kuna selle tulemusel said mõlemad mehed põrutada viidi, nad haiglasse kontrolli, kuhu selga põrutanud Jeets jäi järgmise päevani.

Ott Tänak / Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) hoidsid neljapäevase avakatse järel kolmandat kohta ja said reede avakatselt kirja seitsmenda aja. Kahjuks jäi järgmisena sõidetud Saarika katse esimene läbimine eestlastele nädalavahetuse viimaseks, sest ühte kiiresse vasakkurvi sisenedes kaldus nende auto paremasse teeserva ja sealt põhi ees mööda puud ning maandus kraavis. Eestlased said küll autost välja, kuid kaardilugeja Järveoja vajas arstiabi, mille järel katse peatati. Kui Tänak peale rajaäärset meditsiinilistkontrolli rohkem abi ei vajanud, siis seljavalu kurtnud Järveoja viidi helikopteriga haiglasse, kuhu ta jäi kuni laupäevani. Hyundai kinnitas õnnetuse järel, et Tänak / Järveoja sel korral enam Soomes starti ei tule.

„Sõitsime kurvi laiaks ja siis vastu puud. Keeruline öelda, et mis juhtus, sest olen terve päeva Martini juures haiglas olnud ja talle seltskonda pakkunud. Vaatame hiljem inseneriga üle, et mis juhtus. Sellised olud on Soomes mitte midagi erilist, veidi vihma ja see on normaalne. See osa on nüüd tehtud ja me ei saa midagi muuta. Martinil läheb aega, et taastuda, kuid plaan on Kreekas tagasi autos olla,“ sõnas tagasi hooldusalasse jõudnud Tänak.

Soovime Gregorile ja Martinile kiiret taastumist!

Robert Virves / Aleks Lesk heitlrsid WRC2 klassi poodiumikoha nimel. Georg Linnamäe / James Morgan võitsid legendaarse Ouninpohja katse

WRC2 arvestuses olid lisaks Jeetsile / Tanielile stardinimekirjas ka Georg Linnamäe (Toyota GR Yaris Rally2) ja tema britist kaardilugeja James Morgan ning Robert Virves / Aleks Lesk (Škoda Fabia RS Rally2).

Paremini alustasid Virves / Lesk, kes võitsid reedel kaks kiiruskatset ja lõpetasid päeva kolmandana. Kusjuures üllatuslikult andsid kohtunikud eestlastele kolmanda katse tühistamise järel nominaalajaks 4,6 sekundit kehvema aja, kui ralli liidril Oliver Solbergil (Škoda Fabia RS Rally2) ja 3,8 sekundit kehvema, kui Jari-Matti Latvalal (Toyota GR Yaris Rally2), kuigi päeva avakatsel olid eestlased neid mõlemat edestanud.

Saarlaste hea tempo jätkus ka laupäeval ja kuigi Päijälä esimese läbimise järel kukuti korra neljandaks, siis juba järgmisel katsel, milleks oli 32,98 km pikkune legendaarde Ouninpohja võeti koht tagasi ja Päijälä teiselt läbimiselt tuli nädalavahetuse kolmas katsevõit. Kahjuks tekkis Virvese / Leski autol ülesõidul päeva viimasele katsele siduriprobleem, mida tuli ülesõidul õhutada ja kuna see võttis oodatust kauem, siis ei jäänud Ouninpohja teise katse starti kiirustades aega üle kontrollida, et kas kapott sai kinni või mitte. Kahjuks selgus juba katse esimestel meetritel, et see oli lahti ununenud ja kuigi kaardilugeja üritas seda katsel peatuses ka sulgeda, siis tuli lõpuks terve katse sõita nagu Markko Märtin 2003. aasta Kreeka MM-rallil. Kuna katsel kaotati parimatele ligi neli minutit, siis oli unistus Soome MM-ralli poodiumikohast kadunud. Hoolimata tagasilöögist näitasid Virves / Lesk pühapäeva neljast katsest kolmel teist katseaega ja lõpetasid ralli kaheksandal kohal.

„Soome rallilt lõpptulemuseks meile WRC2 klassi 8. koht, mis on kindlasti suur pettumus. Mitmed katsevõidud ja TOP3 ajad on aga need, tänu millele naaseme ikkagi rõõmsalt koju. Kuni eilse õhtuni olime poodiumiheitluses sees ja oli ülimalt äge võidelda kiirematega rallil, millel osalemisest olen kaua aega unistanud. Iga ralli on õppimine ja seekordne õppetund on kindlasti suur, kuid pead norgu sellest ei lase ja võitleme edasi. Müts maha kõikide inimeste ees, kes meid aitavad ja näevad vaeva selleks, et me sõita saaksime. See inimeste ring on suur ja läheb aina suuremaks. Suur-suur aitäh veelkord,“ võttis Virves ralli sotsiaalmeedia postituse vahendusel kokku.

Linnamäe / Morgani ralli algas avakatse teise ajaga, kuid reede kolmandal katsel tehti suurel kiirusel sõiduviga, mis lõppes õnneks vaid veljelt maha tulnud rehviga. Päeva lõpetas Eesti – Briti duo seitsmendal kohal. Kui reede avakatse tõi Linnamäe auto esiklaasile mootoriõli, siis hommikuse ringi viimase katsena sõidetud Ouninpohja katse võitis just RedGrey meeskonna piloot ja teisel läbimisel jäi tema ette vaid hilisem WRC2 klassivõitja Solberg.  Ligi 150 katsekilomeetrise päeva lõpetasid Linnamäe / Morgan viiendal kohal. Samal positsioonil finišeeriti ka pühapäeval.

“Selle nädalavahetuse kõrghetk oli kindlasti Ouninpohja katsevõit. Muus osas polnud meie nädalavahetus ja olen rahul, et sellise reede momendi järel siin finišis oleme ja viiendana lõpetame. Aitäh meeskonnale ja Toyotale, et nad on ehitanud nii tugeva auto, me panime selle see nädalavahetus tõsiselt proovile,” võttis eestlane võistluse viimase kiiruskatse finišis kokku.

MM-arvestuses hoiavad Linnamäe / Morgan 41 punktiga seitsmendat ja Virves / Lesk 27 punktiga 13. kohta.

Romet Jürgensoni / Siim Oja hästi alanud ralli rikkus reedene sõiduviga

Soome MM-rallil olid stardis ka Junior WRC arvestuse võistlejad, kellele see oli hooaja eelviimaseks etapiks. MM-liidrid Romet Jürgenson / Siim Oja (Ford Fiesta Rally3) alustasid võistlust hästi ja viie kiiruskatse järel, millest kaks oli tühistatud, juhtisid nad võistlust 10,2 sekundiga ja olid võitnud kolm kiiruskatset. Kahjuks tegid eestlased peale hoolduspausi sõidetud vihmamärjal ja mudasel katsel saatusliku sõiduvea, mille järel rajaäärde kinni jäädi ja sellega oli päev lõppenud.

„Laukaa teisel läbimisel oli tempo mõttes ok ja sujuv sõit. Üks kurv, mis oli tegelikult juba recce ajal niimoodi kirja pandud, et sealt üldse ei lõikaks, kuna sealt tuleb kivi välja. Esimene läbimine see toimis ja läksin ka teisel korral veidi väljast poolt, kuid kuna teisel läbimisel oli seal muda ja muud rohkem, siis läks joones sõites väga lihtsalt saba alt ära. Vajusime vaikselt tagaosaga kraavi, kuhu jäime kinni ja sealt tagasi teele polnud võimalik saada. Jooksin vastu katset pealtvaatajaid appi kutsuma ja proovisime koos, kuid auto oli nii sügaval kinni pehmes ja sinna see jäi,“ võttis Jügenson juhtunu kokku.

Kuna üldtulemuse mõttes enam head kohta püüda polnud võimalik keskendusid Jürgenson / Oja järelejäänud ralli jooksul katsevõitude püüdmisele, mille eest Junior WRC klassis punkte jagatakse. Laupäeva kuuest katsest õnnestus eestlastel võita neli ja eriti muljetavaldava sõidu tegid nad 32,98 km pikkuse Ouninpohja esimesel läbimisel, mille nad võitsid lähimate konkurentide ees 22,1 sekundiga. Pühapäeval veel eestlastele kaks katsevõitu, mis tähendas nädalavahetuse saldoks üheksat MM-punkti.

„Ralli üldises plaanis kuna tulemust ei suutnud vormistada, siis ikkagi pettumus aga kuna tulemus sai reedel ära rikutud, tuli katsevõidu punktidele keskenduda ja neid me suutsime üheksa võtta kokkuvõttes ja kiirust näidata teiste vastu. Aasta kokkuvõttes oleme saanud 26 katsevõitu mida on teistega võrreldes oluliselt rohkem ja see oli ka üks hooaja eesmärke, et oma potentsiaali ja kiirust näidata. See on nüüd saavutatud, kuid tulemuse mõttes pole kahel viimasel etapil suutnud seda vormistada, mis tegelikult oleks vaja olnud aga tundub, et Kreekas on kõik lahtine ja TOP6 võivad kõik veel meistriks tulla. Seega kõik on veel lahtine ja kes Kreekas kõige parem on, see ka kogu Juunioride sarja ära võidab,“ võttis Team Estonia Autosport 2024 liige Romet Jürgenson Soome MM-ralli kokku.

Hooaja kokkuvõttes jätkavad Jürgenson / Oja MM-liidritena, kuid nende edu on Soomes Junior WRC klassivõidu võtnud Taylor Gill / Daniel Brkici ees 8 punkti. Hooaja viimasel etapil Kreekas jagatakse võistlejatele topelt punkte ja hooaja kõige kehvem tulemus arvestatakse maha.

Autoralli MM-hooaeg jätkub Kreeka teedel, kus võisteldakse 5.-8. septembrini.

The post Dramaatilise lõpplahenduse saanud Soome MM-ralli võitsid Sebastien Ogier / Vincent Landais. Draamast ei jäänud puutumata ka Eesti võistluspaarid appeared first on Eesti Autospordi Liit.

_____________________________

Allikas: Eesti Autospordi Liit – www.autosport.ee