Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Kuidas valida autorehve?

Autole sobivate rehvide valimine võib tunduda imelihtne, kuid tegelikult kuulub selle juurde nii mõnigi oluline nüanss, mida enne valiku tegemist arvestada. Esmakordselt autorehvide ostjale võib päris suurt segadust tekitada, milliseid parameetreid rehvide valimisel jälgida.

Autorehvide tootjaid on palju ning varieerub ka nende toodangu kvaliteet ning hind. Uued rehvid saab osta üsnagi soodsalt, kuid soodne rehv ei pruugi olla piisavalt vastupidav, selle haare pinnaga pole nii hea või siis tekitavad need müra, mis kostub salongi. Samuti on rehvide valimisel oluline arvestada, millist tüüpi on need rehvid, mida vajad, kui palju on sinu eeldatav läbisõit aastas ning palju sa oled nõus rehvide eest tasuma. Jagame mõned soovitused, mida järgida autorehvide valimisel.

Rehvide markeering ja seadusepügalad

Selleks, et osta autorehve pead olema teadlik, mida tähendavad markeeringud sinu rehvidel. Kui sinu rehvil on tähised 205/55 R17 91 V, siis see tähendab (205 – rehvi laius; 55 rehvi kõrguse ja laiuse suhe; R17 – velje diameeter; 91 V – rehvi koormusindeks, et ühele rehvile lubatud maksimaalne koormus). Need markeeringud aitavad sul juba hõlpsasti autole uue rehvid valida.
Kuid lisaks rehvi tähiste teadmisele peab olema kursis ka sellega, milleks meid seadus kohustab. Erinevad aastaajad vajavad erinevaid rehve. See kehtib eriti meie kliima kohta, kus võib olla nii kohevat lund, kiilasjääd, kuumavat asfalti ja libedaid ning vihmaseid teid.
Seadus sätestab talverehvide kasutamise 15. oktoobrist kuni 31. märtsini. Talverehvide alla loetakse nii naastrehvid, kui ka aastaringsed M+S lamellrehvid. Muudel aastaaegadel sobivad kasutamiseks suverehvid ning samuti aastaringsed lamellrehvid.

Millega veel arvestada?

Rehvide valikul tasub arvestada kindlasti ka auto kasutamise tihedusega ning millisel maastikul enamasti liigud. Kui oled vähene autokasutaja ning sõidad ehk nädalas korra või paar, siis on mõistlik valida aastaringseks kasutamiseks M+S tähist kandvad rehvid selle asemel, et eraldi talverehvid soetada.
Kui sõidad autoga pea igapäevaselt, siis tasuks siiski kindluse tagamiseks valida autole naastrehvid, sest need on parimad talverehvid meie kliimasse.
Oluline asi, millega tasub rehve valides arvestada on ka sinu sõidustiil ning eelmainitud maastik või teekate. Agressiivsema sõidustiiliga juhil kipuvad rehvid kuluma palju kiiremini kui rahuliku sõidustiiliga juhil. Samuti on rehvide tootmisel arvestatud erinevate maastikega, millel auto sõidab ning seetõttu on saadaval ka rehve, mis sobivad rohkem kas asfaldil sõitmiseks või hoopiski kruusateel ja põllul kulgemiseks.
Õnneks on rehvide valik lai ning sobivad rehvid leiab igale masinale. Valides rehve teadlikult ja kasutades neid mõistlikult ning pigem rahuliku sõidustiiliga, pikendad rehvide eluiga.

Seitse korda mõõda, üks kord lõika

Rehvide valimisega võib öelda, et iga järgneva korraga läheb see lihtsamaks ning selgemaks saab ka erinevate rehvide omadused. Autokasutajaid on erinevad ning mõni eelistab sõita aastaringselt samade rehvidega, mis teevad suvel sõites veidi enam müra kui hooajalised suverehvid, teine eelistab jälle käia kevadel ja sügisel rehve vahetamas, et alla panna naastrehvid, mis tagavad meie talves veelgi parem haarduvuse ning lisab turvalisust. Pea silmas eeltoodud näpunäiteid ning rehvivalik peaks edaspidi lihtsam olema.

_____________________________
Allikas: Motorsport Media – www.motorsport.ee

Generated by Feedzy