Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

LED-bar kaugtuli sõiduautol võib päästa sinu sõiduki kokkupõrkest metsloomaga

Viimastel aastatel on autode LED-ribatuled muutunud üha populaarsemaks. LED-tuledel on traditsiooniliste hõõglampide ees palju eeliseid, sealhulgas pikem eluiga, väiksem energia tarbimine ja heledam valgus.

LED-ribatulesid on seni enim kasutatud maastikusõidukitel, nagu veoautod ja džiibid, et pakkuda öise sõidu ajal lisavalgustust. Neid kasutatakse nähtavuse ja ohutuse suurendamiseks sageli ka hädaabisõidukitel, nagu politseiautod ja tuletõrjeautod. Ohutud on aga LED-bar tuled vaid siis, kui osatakse neid ka ohutult kasutada. Nn lightbar pakub eriliselt eredat lisavalgustust liikluses just pimedas, ja ajal, kui teisi autosid liikluses ei osale. Valgustatud distants mida lightbar pakub ületab mitmekordselt standartsete kaugtulede nähtavuse ning selle olemasolul tunneb ka sõidukijuht end liikluses turvalisena. Ohutuks liiklemiseks tuleb vastutuleva sõiduki nähes ümberlülitada valgus lähituledele varem kui seda tuleb teha niisama kaugtulede korral. Ere valgus tekitab vastutulevates sõidukijuhtides pimestavat efekti, mis on ohtlik nii talle, kui ka teistele liiklejatele.

Lisaks praktilistele kasutusvõimalustele on LED-ribavalgustid muutunud populaarseks ka esteetilistel eesmärkidel. Neid saab kasutada autole kohandatud ja elegantse välimuse andmiseks ning need paigaldatakse sageli sõiduki ette või taha. Üldiselt on LED-ribavalgustid muutunud populaarseks tarvikuks nii autohuviliste kui ka välitingimustes tegevuste harrastajate jaoks, pakkudes suuremat ohutust ja funktsionaalsust ning ainulaadset, kohandatud välimust.

LED-ribatulede hind varieerub vastavalt selle suurusele, disainile ning led-tulede arvule. Pikemad LED-ribad sisaldavad rohkem lampe ning maksavad poes kordades rohkem kui üksiklambid. Korraliku valgustuse soetamiseks võib kuluda sadu eurosid, sest teatud automarkide korral tuleb lisada ka vahelüliti salongi. Enamus autopoode pakuvad lisakaugtulede soetamiseks järelmaksuvõimalust ning isegi osamaksete võimalust. Selle soetamiseks võib võtta ka tarbimislaenu ning krediitkaardi maksevõimalust.

Väldi kokkupõrget metsloomaga juba täna

Liikluskindlustuste poolt läbi viidud analüüsid näitavad, et 6% liiklusõnnetustest Eestis toimub tänu metsloomade liikumisele maanteel. Kõige ohtlikum aeg liiklemiseks on koidiku ja videviku eel, mil päike on kõige madalamas punktis ning nähtavus raskendatud. See on ka aeg, mil metsloomad on kõige aktiivsemad ning liiguvad söögi leidmiseks või indlemiseks üle maanteede. Looma hilisel märkamisel ei suuda juht loomast mööda põigelda ning tabab looma kas osaliselt või täielikult. Öisel ajal liiklemise ohutumaks muutmiseks võib autole paigaldada spetsiaalse metslooma vile või lisakaugtuled, mis aitavad looma märgata varem kui hiljem. Heade kaugtulede puhul on valguse käes vilkuvaid looma silmi kergem märgata ning looma näha aegsasti.

Loomaga kokkupõrke tõenäosuse vähendamiseks võiks sõidukijuht arvestada ka järgmisi märke:

1. Väldi liikluskiiruse ületamist- liigne kiirustamine võib muutuda ohtlikuks ning looma märkamisel on pidurdusmaa tunduvalt pikem.

2. Jälgi liiklusmärke- maanteeamet on üle Eesti paigaldanud teedele põdra eest hoiatavaid märke. Tegemist on populaarsete loomade liikumisaladega ning varasemalt teatatud kui suurulukite liikumistrajektoorid.

3. Alati on neid rohkem kui üks- märgates looma teed ületamas, vähenda kiirust, sest talle võib järgneda veel mõnigi. Enim liiguvad paaris ja karjas metskitsed ning metssead.

4. Märgates teel looma, pidurdage sõiduk seismajäämiseni ning vähendage tulesid lähituledeni. Loomad on ettearvamatud ning nendest möödumisel peab olema äärmiselt ettevaatlik. Hirmu käes kannatav loom võib ühel hetkel autot rünnata ning tekitada märgatavaid vigastusi teie sõidukile.