Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Miks kasutatavate kaardipakkide arv on Blackjackis oluline?

Oled seda ehk kuulnud, et mida vähem kaardipakke Blackjacki mängus kasutatakse, seda paremad on mängija võimalused kasiino vastu. Kas oled kunagi mõelnud, miks see nii on? Esmapilgul ei tundu see ju üldse loogiline ja kõhutunne ütleks, et mängijate võimalused peaksid sõltumata kaardipakkide arvust jääma samaks.

Loomulikult kehtib alljärgnev arutlus ja arvutuskäik ainult tavaliste kasiinode puhul, sest netikasiino puhul, mis kasutab kaartide jagamiseks algoritmi ei ole oluline kaardipakkide arv. Kui sa just ei mängi veebis näiteks Paf kasiino live kasiinos, kus kasutatavate kaardipakkide arv muutub taaskord oluliseks. Vaatame üksikasjalikult, miks vähem kaardipakke on mängija jaoks parem.

Vähem kaardipakke annab suurema võimaluse saada blackjack

Peamine põhjus, miks vähemate kaardipakkide arv on mängijate jaoks parem, on see, et see annab parema võimaluse saada blackjack, mis maksab kasiinos tagasi 1,5x panusest. Jah, kaartide algsed proportsioonid on üksteisega on võrdsed, olenemata sellest, kui mitme pakiga sa mängid. Põhjus, miks väiksema kaardipakkide arvuga sagedamini blackjack tuleb (kahe esimese kaardiga 21) on see, et ühe kaardi mängust eemaldamise mõju on suurem mängus, kus on vähem kaarte.

Alustuseks arvutame kui suur on mängija võimalus ühe kaardipakiga mängus blackjack saada. Et jõuda tõenäosuseni kahe kaardiga blackjacki saamiseks, piisab, kui korrutada esimese kaardiga ässa saamise tõenäosus teise kaardiga mis tahes kümne punkti väärtusega kaardi saamise tõenäosusega. Teame, et ühes viiekümne kahe kaardiga pakis on neli ässa ja kuusteist kümne punkti väärtuses kaarti – neli kümmet, neli soldatit, neli emandat ja neli kuningat.

See tähendab, et ässa saamise tõenäosus esimese kaardiga on 4/52 ehk 1/13. Kui oled ässa saanud, on kümne punktilise kaardi saamise tõenäosus 16/51. Kas märkad midagi nende kahe numbri kohta? Esimene kaardi saamise tõenäosus põhineb viiekümne kahe kaardiga pakil, kuid kuna oled ühe kaardi juba saanud, pead nüüd teise kaardi puhul välja arvutama tõenäosuse, et saada kümne punktiga kaart viiekümne ühe kaardiga pakist. See jagaja muutus ongi põhjus, miks väiksem kaardipakkide arv on blackjacki mängijale kasulikum.

Kokkuvõttes on tõenäosus, et ühe kaardipakiga saab blackjacki, 4,83%. See on ässa saamise tõenäosus (1/13), mis on korrutatud kümne punktilise kaardi saamise tõenäosusega (16/51), mis on korrutatud kahega. Kahega tuleb esialgne tehe korrutada, sest blackjacki võib saada ka saades esmalt kümne punktilise kaardi ja siis teise kaardina ässa.

Et anda teile aimu statistilisest erinevusest ühe ja kahe kaardipaki vahel, vaatame blackjacki saamise tõenäosust, kui alustad 52 kaardi asemel 104 kaardiga.

Tõenäosus saada esimese kaardiga ässa on 8/104. Tõenäosus saada teise kaardiga kümne punktiline kaart on 32/103. Kui korrutame need kaks tõenäosust ja kahekordistame tulemuse, saame 4,78%.

Seega ühe kaardipaki lisamisega (ja mitte ühtegi muud mängureeglit muutmata) on kasiino vähendanud sinu blackjacki saamise tõenäosust 0,05% võrra.

Kokkuvõtlikult kaardipakkide arvu olulisusest

Kui kõik muud reeglid ja tingimused on võrdsed on Blackjacki mängimine lauas, mis kasutab mängijatele kaartide jagamiseks väiksemat arvu kaardipakke, mängijale veidi kasulikum.

Ühe olukorra eest tuleks aga mängijatel alati hoiduda. Selleks on kasiinod mis pakuvad blackjacki eest suhtega 6:5 või isegi 1:1 väljamakset. Selliste tingimustega blackjacki mängimine on mängijate jaoks ebasoodne sõltumata kasutatavate kaardipakkide arvust ja kasiino statistiline eelis on juba väga märkimisväärne.