Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Motokross – hobi, mis pakub kustumatuid elamusi

Motokross on olnud aegade hämarusest üks eestlaste lemmikumaid spordialasid, mida sõidetakse mootorrattaga. Motokrossi populariseerimisele on kaasa aidanud meile kuulsad motokrossi harrastamisega tegelevad perekonnad Leokid, Krestinovid ning ka teised, kes on võistelnud nii kodukamaral kui ka teinud mehetegusid maailma mõistes. Kuigi on eestlaste hulgast tulnud ka osavaid motoringrajasõitjaid, on siiski motokross see, mis on paljude eestlaste südamed võitnud.

Eks ole ju sellesse spordialasse pikitud osavus, julgus, vajadus adrenaliini ja kiiruse järele ning nõudlike radade läbimine keset kaunist Eesti loodust. Ühele vähe ekstreemsemat hobi otsivale inimesele päris paslik spordiala. Suuremad motokrossi fännid teavad maailmanimesid peast ja suuremad Eesti spordiennustus- ja panustamiseportaalid võimaldavad tõelisel motokrossifännil kogu hooaja ennustusi teha.

Kui mootorrattasõit sind ei hirmuta ja pigem otsidki meeliülendavaid elamusi, siis on see ala just sulle! 

Kuidas alustada motokrossiga?

Motokrossiga tegelemisel peab kinni pidama mõnest heast soovitusest, mis tuleb kasuks ja aitab ka tervena koju jõuda. Kindlasti ei tasuks tormata esimese asjana mootorratta peale ja uisapäisa ilma ettevalmistuseta radadele minna. 

Kui sa pole varem üldse tegelenud motokrossiga ja oled ka mootorrattaga sõitmisel pigem arenev algaja kui proff, siis oleks hea alustada sõitmist kas BMX jalgrattaga või siis mägijalgrattaga. Selline ratta käsitlemine aitab sul matkida veidi motokrossis toimuvat. 

Püüa leida väljakutsuvaid radu, ole alati hoolas ning kanna turvavarustust ka rattaga sõites. 

Alles siis, kui oled saanud veidi kogemust, tasuks hakata vaatama motokrossi tsikli poole. Ja kui juba motika soetamiseks läks, siis pane erilist rõhku turvalisusele. Pigem olgu su varustus kallim kui odavam, sest sellest oleneb sinu elu ja heaolu.

Motokrossi populaarsus üle maailma on tuntud ning selle juurde on alati kuulunud ka panustamine, sest sport ise on vaatemänguline ning igal kurvil või hüppel võib liider muutuda. Panustamine aitab ala huvilistel saada ka täpset ülevaadet sportlastest ja nende võiduvõimalustest.

Avasta radu Eestimaa looduses

Algaja motokrossi harrastaja leiab palju sõitmisvõimalusi endistesse karjääridesse rajatud radadel. Näiteks Männiku, mis sobib niisama praktika saamiseks ideaalselt. Kui soov juba mõnda rada külastada, siis Tallinna läheduses on sellisteks Saku ja Maardu, Lõuna-Eestis Põlgaste motokeskus. Kui natuke maad uurida, siis leiab pea igast Eesti otsast koha, kus motokrossi kogemusi saada.
Kuna motokrossiga tegelevaid inimesi on üsna palju, siis korraldatakse võistlusi ka harrastajatele ning amatööridele erinevates võistlusklassides. 

Motokross – hobi julgetele

Peab tunnistama, et motokrossist tulenev adrenaliin on selline, mis toob sind ikka ja jälle rajale tagasi. Oskuste arenemisel julged ette võtta aina keerulisemaid ja nõudlikumaid radu, suuremaid hüppeid ning teha seda kindlusega, et jõuad ka tervelt koju. 

Motokross nõuab sellega tegelejalt head füüsilist vormi. Tugevad peavad olema nii käed kui ka jalad ning sitkus ja füüsis tulevad kasuks.

Motokross on ala, mis annab sulle vabaduse tuhiseda tuul kõrvus mööda krossiradu nii, et adrenaliinist puudu juba ei jää. Lisaks elamusele õpetab motokross tasakaalu, ohtudega toimetulekut ning palju muudki. 

Heaks soovituseks enne motokrossiga tegelema hakkamist oleks küsida nõu motokrossi foorumist, kus halba nõu ei anta ja algajaid tervitatakse abivalmilt ning rõõmuga. 

_____________________________

Allikas: Motorsport Media – www.motorsport.ee