Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Õnnemängud pakuvad väljakutset, kuid ei sobi igaühele

Foto: Adobe Stock fotopank
Foto: Adobe Stock fotopank

Sügis hiilib aina ligi ning tahes tahtmata lähevad mõtted sellele, mida pikal ja pimedamal ajal pihta hakata. Vähesed tihkavad mootorrattaga sõita pimedal ja külmal ajal, sest tegemist on ju lausa eluohtliku katsega. See aga ei tähenda, et väljakutsetest ja meeldivatest tegevustest peaks sootuks loobuma.

Praegusel majanduslikult keerukal ajal tuleb paljudel majapidamistel oma kulutused üle vaadata. Mõni võib hakata lausa mõtlema, et kuidas mõni endiselt nii hästi elab või et kuidas kujuneb rahatarkus?

Naudi elu oma reeglite järgi

Kindlasti on rahaliselt arukate otsuste langetamisel oluline roll inimeste haridusel ja harjumustel. Levinud arusaam on näiteks, et kasiino mängimine pole kuigi arukas, sest nõrgema iseloomuga vennikesed võivad seal lausa oma viimased pennid hakkama panna. Siin on kindlasti oma tõetera sees.

Viimasel ajal on aga veel enam tähelepanu saanud igasugu investeerimispettused ja sotsiaalmeedia vahendusel esitletavad pangapettused. Vahel mõtled, et peab lausa detektiiviks hakkama, et mõne kavala libekeele ohvriks mitte langeda.

Koolis meile ometigi ei õpetata, kuidas otseselt raha teenida või kuidas oma karjääri üles ehitada. Veel vähem seda, kuidas teha rahaliselt arukaid otsuseid või kuidas kujundada kasulikke harjumusi. Kõik see on inimeste endi teha.

Mänguharjumus

Suurem osa mängureid, kes Eesti kasiino platvormidel panuseid armastavad teha, ei vaja uhkeid reklaambännereid või meeldetuletust, et nüüd on vaja oma õnn proovile panna.

Turvalised kasiinod pakuvad lõviosale mängijatest meelelahutust mõnel korral nädalas. Panuseid läheb sisse ehk mõnekümne kuni mõnesaja euro eest. Mängimine on nende jaoks väljund, et igapäeva rutiinist välja saada ning natuke vaimul puhata lasta.

Siinkohal ei pea me muidugi silma professionaalseid pokkerimängijaid või spordiennustuse gurusid, kelle jaoks õnnemängud internetis on puhtalt raha teenimise allikas.

Muidugi on netikasiino mängudele palju alternatiivne ka koduste tegevust hulgas. Näiteks arvutimängud või lihtsalt filmi vaatamine. Ometigi pole elamus päris sama, kui puudub võimalus võita pärisraha või sellest sootuks ilma jääda.

Meelelahutus ja kuidas targalt toimetada

Mis puutub meele lahutamisse laiemal, siis me kõik vajame aeg-ajalt, et võtta üks minut enda jaoks, mitte elada ainult teistele. Räägitakse, et läbi põleda pole küll nii kerge, aga sageli on just tegevama iseloomuga indiviidid need, kes kipuvad olema altimad kõiksugu vaimsete probleemidele käes kannatama.

Kui tagasi tulla kasiino mängijate juurde, siis on tehtud palju uuringuid selle kohta, mil moel saab see võimalikuks, et süütust meele lahutamisest saab mõne jaoks elukestev sõltuvus, mis neelab raha ja rikub suhted.

Ühene järeldus on see, et väike protsent mängureid satubki sellesse võrku, kust omal jõul välja rabeleda on pea võimatu. Patoloogiliste mängurite protsent jääb kõigi kasiino mängijate hulgas kõigest paari protsendi peale. Sellegipoolest jätab see online- ja maapealsete kasiinode tegevusele kibeda kõrvalmaigu ja nende mainele inetu pleki.

Hasartmängude reklaam

Kasiino mängude promomine on parasjagu vastutustundetu tegevus ning Eesti riik on sellest suurepäraselt aru saanud.

Avalikus ruumis hasartmängude reklaamimisele üritatakse ikka ja jälle päitseid pähe panna, kuid eriti hästi pole see seni veel õnnestunud.

Hiljuti loodi aga pretsedent kui tuntud Kiirkasiino brändi reklaamplakatid Tallinna tänavatelt ära koristati. Tänaseks päevaks on see reklaami peale tohutult raha kulutanud netikasiino bränd oma pillid juba kokku pakkinud.