Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Ott Tänak / Martin Järveoja lähevad püüdma kolmandat Sardiinia ralli võitu

Autoralli MM-hooaeg jätkub eeloleval nädalavahetusel kuuenda etapiga, mis sõidetakse Sardiinia kruusateedel. 85 rallile startiva võistluspaari hulgas on ka neli Eesti võistluspaari.

Ott Tänak / Martin Järveoja hoiavad viie sõidetud ralli järel MM-arvestuse kolmandat kohta. Eestlastel on Sardiinia teedelt head mälestused aastast 2017, kui nad karjääri esimese MM-ralli võidu võtsid ja hooajast 2022, kui samuti esikohal lõpetati. Poodiumi kõrgeim aste on eesmärgiks ka tänavu. Tänakule, kes 2012 aastal teenis Sardiinia teedel karjääri esimese poodiumikoha on eesootav MM-ralli karjääri 155.

“Ma ütleksin, et meil oli Portugalis hea ja kindel nädalavahetus, tahame sarnaselt jätkata. Sardiinias on mõned suured väljakutsed, sest seal võib olla väga libe ja raske saada vajalikku rehvide haarduvust. See koos väga kuuma temperatuuriga muudab kõik palju keerulisemaks. Samade rehvidega sõitmine esimesel ja teisel ringil muudab tugeva paketi kokkupaneku raskemaks, seega vajame seadistusest palju veojõudu, eriti kui stardime eest. Olime Portugalis võidule väga lähedal, enne kui rehvipurunemine selle ära rikkus nii. Meie plaan on Sardiinias seekord paremini hakkama saada,“ kommenteeris Tänak võistluse eel Hyundai pressiteenistuse vahendusel.

Kolmandat korda on sel hooajal stardis ka Junior WRC klassi võistlejad ja MM-liidritena lähevad Sardiinias starti Romet Jürgenson / Siim Oja. Karjääri viienda MM-ralli eel said eestlased ootamatult tekkinud võimaluse tõttu osaleda ka Rally Adriaticol, kus said võistlustingimustes harjuda kruusal sõiduga rohkem, kui 70 katsekilomeetril.   

„Sardiinia tuleb kindlasti erinev võrreldes varasemate rallidega just selle lähenemise suhtes, et tuleb suurt pilti vaadata, sest meile juunioritele saab see paras katsumus olema. Meie stardinumber on 70 ja see on päris uskumatu. Proovin kaks jalga maas hoida ja vigadest eemale hoida. Sain võistluse eel sõita kaasa ralli, kus sain kruusal kätte väga hea tunde. Käisime eelmine aasta Sardiinias FIA Rally Star laagris nii, et selles osas täitsa null kogemust nendelt teedelt pole,“ sõnas Jürgenson Powerstage intervjuus.

WRC2 klassis, kus starti minemas 39 võistluspaari, teeb hooaja neljanda stardi Georg Linnamäe, kelle kõrval on istumas britt James Morgan. Portugali rallil neli rehvi lõhkunud, kuid ralli viimase katse võitnud Linnamäe on hooaja teise kruusaralli eel positiivne ja loodab senise karjääri parimat Sardiinia ralli tulemust.

“Pean proovima täpselt samamoodi positiivse suhtumisega minna ja lootma, et sel korral on veidike rohkem õnne. Ralli eel saame päeva testida, sest pinnased on võrreldes Portugaliga erinevad, kuid enam-vähem võiks auto seade olla üpris paigas. Uuele võistlusformaadile on raske hinnangut anda, kuid idee poolest võiks see hästi tänapäeva sobida, kuid kuidagi on ikkagi päevad väga pikaks venitatud. Sardiinias on alati rehvide säästmisi üks põhilisi asju, millega peavad sõitjad tööd tegema. See ralli on Skandinaavia ja Eesti sõitjatele huvitav väljakutse,” sõnas Linnamäe Powerstage Podcastile antud intervjuus.

Hooaja avastardi teeb WRC2 klassis 2022. aasta juunioride maailmameister Robert Virves, kelle kõrval istub Hispaania meeskonna käest renditud Škoda Fabia RS Rally2 võistlusautos Aleks Lesk. Eestlased said võistluse eel kahel päeval ka autot testida, et taas kruusal sõidutunnetus ja koostöö üles leida.

„Üsna igav aeg on olnud ja pole väga harjunud sellise asjaga. Lõpuks midagi kuskilt koidab ja on väga hea meel, et midagi teha saab. Samas on kahju, et nii kaua olen pidanud eemal olema. Rendime auto Hispaania meeskonnalt, kes pole väga tuntud MM-karusellis, kuid ma tahaks uskuda, et on asjalik. Hetkel on nende all ka Kajto ja Zaldivar. Nädala alguses saame autot ka testida. Päevad saavad olema karmid, kuid kõigil on võrdsed tingimused,” võttis Virves mõtted Powerstage intervjuus kokku.

Pikemalt saab Linnamäe, Virvese ja Jürgensoni Powerstage Podcastile antud intervjuude mõtteid kuulata saate teises pooles. Powerstage Podcasti leiab – Pleierist, Spotify, iTunes ja Soundcloud keskkondadest.   

Uue formaadiga Sardiinia MM-ralli avakatsele antakse start reedel 15.33. Nädalavahetuse jooksul ootab võistlejaid ees 16 kiiruskatset ja 266,12 katsekilomeetrit. Ühelgi võistluspäeval ei ole keskpäevast hoolduspausi.

TV3 kanalite ülekandeinfo leiate siit.

The post Ott Tänak / Martin Järveoja lähevad püüdma kolmandat Sardiinia ralli võitu appeared first on Eesti Autospordi Liit.

_____________________________

Allikas: Eesti Autospordi Liit – www.autosport.ee