Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Tee oma järgmine autoreis mõnusamaks nende soovitustega

Kas oled valmis lõbusaks seikluseks? Lennukiga reisimine võib olla mugav, kuid autoga reisides on sul rohkem kontrolli, kuidas ja millal sa liigud või peatud. See annab võimaluse sõita omas tempos, nautida vaateid ja teha vahepeatuseid vastavalt soovile. Selleks, et autoga reisimise kogemust paremaks muuta, oleme kokku pannud mõned näpunäited, mida järgida.

1. Vajad kindlasti liikluskindlustust, kaskokindlustust ja reisikindlustust

Enne, kui asud pikale autoreisile, veendu, et sul on kehtiv liikluskindlustus, kaskokindlustus ja reisikindlustus. See tagab, et oled kindlustatud ootamatute õnnetuste, varguste ja muude probleemide vastu, mis võivad teel olles juhtuda. Lisaks võiks olemas olla ka roheline kaart ja Euroopa ravikaart.

2. Tee piisavalt pause

Pikad sõidud autoga võivad olla väsitavad. Seetõttu on väga oluline planeerida piisavalt palju pause, et saaksid end korralikult sirutada ja sõitmisest puhata. Üldiselt soovitatakse peatuda iga 2-3 tunni tagant, et hoida ennast värskena ja tagada ohutu sõidukogemus. Kui tunned end väsinuna, siis tee kindlasti peatus ning joo kohvi või teed, et end ergutada.

3. Olenevalt reisist, kaalu ka auto rentimist

Kui sinu enda auto ei ole piisavalt suur või mugav, kaalu kindlasti auto rentimist. Nii saad valida sellise auto, mis vastab kõigile sinu vajadustele, sealhulgas piisava jalaruumiga, et kõik reisijad end mugavalt tunneksid. Lisaks, kui sul ei ole liikluskindlustust või kaskokindlustust, võib auto rentimine olla hea alternatiiv, et olla kindlustatud ootamatute olukordade vastu.

4. Ole valmis erinevateks ilmastikuoludeks

Kui plaanid pikka autoreisi, ole kindel, et oled valmis erinevateks ilmastikuoludeks. Kliimaseadme töökorras hoidmine on oluline kuumade ilmadega sõidul. Samuti, kui reisid teistesse kliimavöötmetesse, pane kaasa ka sobivad riided ja varustus. Jope, vihmakate ja päikeseprillid võivad olla vajalikud, et muretult iga ilmaga liigelda.

5. Muuda reisikogemus mugavaks tekkide ja patjadega

Mugavused nagu padjad, tekid ja sõidumängud võivad muuta pikad autosõidud lõbusamaks. Eriti lastega reisides on tähtis leida viise, kuidas nende meelt lahutada. Mugavus on võtmeks stressivaba reisimise juures, seega kanna ka ise autosse istudes riietust, mis on mugav ja lõdvalt istuv ning sobib erinevateks ilmastikuoludeks. Väldi tihedaid ja pigistavaid riideid, mis võivad muuta autos istumise ebamugavaks. Samuti vali jalanõud, mis on mugavad ja sobivad pikaajaliseks kandmiseks ning ära unusta kaasa võtta soojemaid riideid, kui sõidad jahedamas kliimas.

6. Planeeri marsruut ja peatuspaigad

Enne pikale autoreisile minekut tee kindlasti põhjalik plaan, millist marsruuti soovid läbida ja millised peatuspaigad on sulle vajalikud. Nii saad tagada, et annad endale piisavalt aega puhkamiseks ja auto tankimiseks. Samuti tasub enne reisi uurida, millised vaatamisväärsused ja tegevused on sinu marsruudil ning planeerida oma aega vastavalt.

7. Kui võimalik, jaga juhtimiskohustust

Kui sa ei plaani sõita üksi, siis kaalu ka juhtimiskohustuse jagamist kaasreisijatega. See mitte ainult ei vähenda sinu väsimust, vaid annab kaasreisijatele võimaluse ka ise autot juhtida ja lasta sinul ka reisi nautida.

8. Kontrolli auto tehnilist seisukorda

Enne pikale autoreisile minekut kontrolli kindlasti auto tehnilist seisukorda, sealhulgas rehvide seisukorda ja õlitaset. Samuti kontrolli, et sul oleks töökorras varurehv. Kui sa ei tunne end piisavalt kindlalt, siis vii auto enne reisi hooldusesse, et tagada, et kõik on korras. Autoreisil on võõras riigis rikki läinud auto paras õudusunenägu.

9. Ära unusta snäkke ja jooke

Pikkade sõitude jooksul võta kindlasti arvesse ka toitumist. Nälja tekkimine põhjustab tuju langust ja ebamugavust. Seetõttu on oluline kaasa võtta piisavalt snäkke ja jooke, et saaksid end vajadusel kosutada. Vesi on eriti oluline kuuma ilmaga, et tagada organismi normaalne funktsioneerimine.

10. Kanna hädavarustust

Lõpuks, kindlusta end ootamatuste vastu, kandes autos kaasas hädavarustust nagu taskulamp, esmaabikomplekt ja varurehvi remondikomplekt. Nii saad tagada, et oled valmis iga olukorra jaoks, mis võib teel olles tekkida.

Lõpetuseks, enne pikale autoreisile minekut tasub kindlasti kontrollida, et kõik kindlustused oleksid korras. Liikluskindlustus on Eestis kohustuslik, kaskokindlustus annab autoomanikule rohkem turvatunnet ning reisikindlustus aitab ootamatuste korral tagada, et reisist ei saaks murede allikas.

Autoga reisimine on mugav ja vahva viis puhkuse veetmiseks, kuid nagu igal reisil, on ka siin omad väljakutsed. Kuid õige ettevalmistusega ja mõne lihtsa nipi abil saad muuta oma autoreisi meeldivamaks ja stressivabamaks.