Motoveeb

Mootorratta ja autospordi, uudised ja mõtted ja mõnd muud veel.

Topvaruosad mootoriõlid

Mootoriõlid: tüübid ning peale kandmine. Mootoriõli kujutab endast tehnilist vedelikku, mida kasutatakse sõidukite mootorite määrimiseks.

Selle põhimõte on metallist liikuvate osade vahel hõõrdumise vähendamine, nende osade puhastamine ning korrosiooni eest kaitsmine.

Peale baasõlide sisalduvad mootoriõlis sellised lisandid nagu detergendid, dispergandid, viskoossust parandavad ained, korrosiooni ning oksüdatsiooni inhibiitorid. On olemas mõned mootoriõli tüübi klassifikatsioonid, mis baseeruvad viskoossuse näitajatel, mida saab kasutada erinevate temperatuuridega: SAE (Automotive Engineers Society), API (American Petroleum Institute) ja ACEA (European Automobile Manufacturers Association).

Esimese tüübi järgi on kõik mootoriõlid jagatud suvisteks, aastaringseteks ja talvisteks. SAE klassifikatsioon eeldab süsteemi, mille kood koosneb numbritest. Näiteks mootoriõli võib olla märgistatud kui SAE 10W40, kus W tähistab talve ning number osutab õlivoolu -17,8 C° juures (mida väiksem on see number, seda vähem õli külma käes tahkeks muutub), number peale W tähte näitab seda, kui kiiresti õli kõrgemal temperatuuril vedelaks muutub. Seetõttu soovitatakse 10W40 mootoriõli kasutada temperatuuriga, mis jääb -25 – +40 kraadi vahemikku.

API klassifikatsioon kirjeldab õli minimaalset toimimist, kus SJ, SL, SM ja SN, CK-4 ja FA-4 on viimased. Antud klassifikatsiooni järgi on S-rühm bensiiniga töötavate jõuallikate jaoks C ja F – diislikütusega jõuallikate jaoks.

ACEA klassifikatsioon jagab mootoriõlisid kolme rühma: A/B – bensiini ja diisliga töötavate mootorite jaoks; C – katalüsaatorite või tahkete osakeste filtriga mootorite jaoks; E – raskeveo diiselmootorite jaoks.

Mootoriõlid erinevad veel koostise poolest. Üldiselt koosnevad nad mineraalsetest, sünteetilistest (täielikult sünteetilised) ja osaliselt sünteetilistest õlidest. Antud õlid baseeruvad kas rafineeritud toornaftal või polümeersetel ühenditel. Sünteetilisi õlisid valmistatakse hoolikalt kontrollitud protsessi käigus, et säilitada spetsiifilisi omadusi, pakkuda tõhusamat määrdeaine toimet, paremat puhastamist, suurendatud stabiilsust ning väiksemat kütusekulu.

Osta mootoriõli www.Topvaruosad.ee